Прес комунике прве Међународне конференције против НАТО/УСА иностраних војних база

Светска кампања позива на затварање НАТО/УСА база и крај западног империјализма

Прес комунике прве Међународне конференције против НАТО/УСА иностраних војних база

Прва Међународна конференција против НАТО/УСА војних база је одржана од 16. до 18. новембра, Либерти холу у Даблину (Ирска). Конференцији је присуствовало близу 300 учесника из 35 земаља широм света. Говорници са свих континената, који су представљали своје земље одржали су и презентације. Говорницу су били из следећих држава: Куба, Аргентина, Бразил, Колумбија, Сједињене државе, Италија, Немачка, Португал, Грчка, Кипар, Турска, Пољска, Уједињено краљевство, Ирска, Чешка, Израел, Палестина, Кенија, ДР Конго, Јапан и Аустралија.

Ова конференција је први организовани напор новоосноване кампање Global campaign against US/NATO Military Bases, коју су створили чланови из 35 организација, које се баве мировним, законским и питањима животне средине. Кампању је, такође, подржало више од 700 организација и активиста из читавог света. Оно што нас је довело на једно место, да се окупимо, јесте наш договор и подршка принципима истакнутим у саопштењу Global Campaign’s Unity Statement, које су подржали учесници конференције.

Учесници Конференције су саслушали једни друге и са представницима организација и покрета поделили своје намере да се даље боре за укидање иностраних војних база у многобројним државама у свету, како би престала агресија, интервенције, смрт, уништење, и нарућшавање здравља људи и суверенитета земаља “домаћина”.

Учесници и организатори конференције су се сагласили да се начелно супротстављају свим страним војним базама, сматрају да скоро 1000 НАТО/УСА војних база распоређених широм света, представљају главне стубове глобалног империјализма САД, НАТО и држава ЕУ. Учесници и организатори Конференције, такође, сматрају да су ове, НАТО/УСА базе главна претња миру и човечанству и да све морају бити затворене. Војне базе НАТО земаља су војни израз империјалистичких интервенција у животе суверених земаља за интересе одређених надмоћних, финансијских, политичких и војних група, за контролу енергетских ресурса, саобраћајних путева, тржишта и сфера утицаја и представљају јасно и очигледно кршење међународног права и Повеље Уједињених нација.

Учесници Конференције позивају организације и покрете који се слажу са раније наведеним, да сарађују и усаглашавају своје деловање у оквиру ове Глобалне кампање, да се организују и покрену јавност широм света против НАТО/УСА војних база.

Позивамо на затварање свих војних база Сједињених држава и истовремено сматрамо да затварање база и војних инсталација у одређеним земљама и подручјима потребно и захтева посебну пажњу међународног покрета. Ове земље и подручја укључују америчку базу Гвантанамо на Куби, америчке базе на Окинави и у Јужној Кореји, америчку базу Рамштајн у Немачкој, америчку базу у Србији, старе и нове америчке базе у Грчкој и на Кипру, затварање новостворене Америчке афричке команде (AFRICOM) са придруженим војним базама у Африци, затим бројне НАТО базе у Италији и Скандинавији, аеродром Шенон у Ирској који се користи као војна база Сједињених држава и НАТО и новоосноване базе Сједињених држава, Француске и њихових савезника на тлу Сирије и око њега.

Као корак ка овом циљу, Конференција подржава и глобалне масовне покрете против НАТО на самиту поводом 70 година савеза, који ће се одржати у Вашингтону, 4. априла 2919. године и подржава одговарајуће протесте у земљама члановима НАТО и широм света.

Објављујемо и нашу солидарност са деценијама дугим напором кубанског народа да поврати своју територију у Гвантанаму, коју су Сједињене државе нелегално окупирале и објављујемо нашу подршку Шестом међународном семинару за мир и укидање страних војних база, који ће организовати MOVPAZ, од 4. до 6. маја 2019. године у Гвантанаму, на Куби.

The participants express their most sincere thanks and gratitude to the Peace and Neutrality Alliance (PANA) Ireland, for their generous hospitality and support in hosting this historic Conference.

Учесници изражавају своју најискренију захвалност Алијанси за мир и неутралност (Peace and Neutrality Alliance – PANA) из Ирске, за великодушно гостопримство и подршку у организацији ове историјске конференције.

Учесници прве Међународне конференције против НАТО/УСА војних база су одобрили овај комунике,

18. новембар, 2018. године

Даблин, Ирска

 

Recommended For You

About the Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *